Ajatus työkalun rakentamisesta päiväkotien ja koulujen käyttöön heräsi muutamissa kahvipöytäkeskusteluissa joulun 2013 tietämissä. Lyhyen kypsyttelyn jälkeen ryhdyttiin tuumasta toimeen, ja Hyveet elämässä -työkalun toimintaperiaate kypsyi kevään 2014 kuluessa. Pilottihankkeeseen kutsuttiin kolme pohjoishelsinkiläistä päiväkotia ja koulua: päiväkoti Pakila, Paloheinän ala-aste ja Pakilan yläaste. 

Pilotti käynnistyi kaikissa kolmessa talossa syksyllä 2014. Päiväkodissa vanhemmat yhdessä työntekijöiden kanssa valitsivat kasvatuksen kärkihyveiksi kannustavuuden, reiluuden ja ystävällisyyden. Ala-asteella opettajat valitsivat koulun hyveiksi arvostavuuden, oikeudenmukaisuuden, sinnikkyyden, vastuullisuuden ja ystävällisyyden. Yläasteella seiskaluokkalaiset saivat itse valita ja määritellä oman luokan hyveet. 

Hyvekasvatus alkoi etenkin päiväkodissa ja ala-asteella tuottaa muutamassa kuukaudessa tuloksia, jollaisiin kukaan ei ollut osannut varautua. Päiväkodissa lapset ryhtyivät itse puuttumaan kiusaamiseen: "Ei noin voi tehdä, toi ei ole ystävällistä eikä reilua." Kaikki pääsivät mukaan leikkeihin, hyveet kuuluivat lasten keksimissä loruissa ja rallatuksissa. Joku lapsista ei voinut ymmärtää, ettei syntymäpäiville olisi kutsuttu kaikkia päiväkodin lapsia, koska ei ollut ystävällistä eikä reilua jättää joku kutsumatta. Toinen piti huolen siitä, ettei vahingossakaan sanonut ketään parhaaksi kaverikseen, siitä kun olisi toisille voinut tulla paha mieli. Päiväkodin aikuiset puolestaan saivat lapsilta reklamaatiota, elleivät kiireen keskellä kaiken aikaa olleetkaan ystävällisiä toisilleen. 

Pilottihankkeen kokemusten perusteella Hyveet elämässä -konseptin ottivat syksyllä 2015 käyttöön päiväkodit Aalto ja Loiske Helsingin Arabianrannasta sekä Pakilan ala-aste. Keväällä 2016 hanke käynnistettiin jo kymmenissä Helsingin kaupungin päiväkodeissa, ja konsepti alkoi levitä myös muualle maahan.

Alusta alkaen tavoitteena oli saada aikaan verkkopohjainen Hyveet elämässä -sovellus, jonka avulla hyveet olisi mahdollista ottaa käyttöön koko valtakunnassa nopeasti, helposti ja ennen kaikkea ilmaiseksi. Vuoden 2016 alussa verkkosivuja ryhtyi rakentamaan joukko osaajia: it-spesialistit Arttu Kataja, Maarit Mikkonen ja Matti Paalanen, viestinnän asiantuntijat Jaakko Kangosjärvi, Liina Länsiluoto ja Tuomas Saloniemi sekä kasvatuksen ja etiikan ammattilaiset Juulia Jantunen ja Antti Kylliäinen. Kaikki tekivät oman osuutensa vapaaehtoistyönä, sillä konseptin ilmaisuudesta johtuen varoja hankkeen toteuttamiseen ei ollut käytettävissä. 

Hyveet elämässä -sivusto valmistui suunnitellussa aikataulussa ja avattiin käyttöön 1.8.2016. Ensimmäisten neljän vuoden aikana työkalun rekisteröi käyttöönsä kolmisensataa päiväkotia ja satakunta koulua liki sadalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. 

Uudistuneet verkkosivut avattiin kesällä 2021. Sivuilla oleva materiaali on vapaasti käytettävissä ja sovellettavissa, päiväkotien johtajat ja koulujen rehtorit saavat hyvekasvatuksen käynnistämiseen tarkoitetun Hyveet elämässä -materiaalin käyttöönsä rekisteröitymällä työkalun käyttäjäksi. Vastuun verkkosivujen sisällöstä ottaa ja mahdollisiin kysymyksiin vastaa eetikko Antti Kylliäinen  (antti.kylliainen(at)lykeion.fi).